BASALT

Uitleg

INFORMATIE

Basalt wordt in Nederland door steenzetters veel toegepast in dijken, kades, golfbrekers en strandhoofden. Door de vorm zijn de basaltzuilen als een puzzel te plaatsen. En door de onregelmatige structuur langs de zuil ontstaat een sterk onderling verband. De hoge dichtheid en hardheid maken dit een solide, stevige oplossing, met een levendige uitstraling .
De oorsprong van de meeste in Nederland gebruikte basalt komt uit de Duitse Eifel en Westerwald.

OORSPRONG

In Tsjechië bevindt zich de Panska Skala, hier is basalt in zijn oorspronkelijke vorm te zien. Deze basalt rotsformatie is te zien in het noorden van Tsjechie, op een hoogte van 597 meter hoogte. De zuilen zijn vermoedelijk 30 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische erupties. Gedurende het afkoelingsproces zijn de zeskantige symetrische kolommen met een diameter van 20 tot 25 cm gevormd.

Ze staan bijna allemaal verticaal met een maximale hoogte van 20 meter. De waarde van dit fantastische schouwspel was al snel duidelijk, want ondanks de protesten werd de groeve gesloten in 1914. Enkel ten tijde van de oorlog werd deze nog even opengesteld. In 1953 werd de rots definitief voorgedragen als nationaal natuur monument. Mede hierdoor is dit het meest bezochte geologische formatie van Tsjechië.

VANDAAG

Tegenwoordig wordt basalt minder als voorheen toegepast. Het zijn het veelal betonnen elementen die machinaal worden gezet. De reden voor de afgenomen toepassing van basalt is een schaarste aan steenzetters zoals mijzelf. Hierdoor lijkt de realisatie van specifieke projecten niet meer binnen het prijssegement of tijdsduur van de opdrachtgever te passen. Toch is het goed te beseffen dat deze concurrent in opkomst geen vergelijkbaar product of vergelijk project zal (op)leveren.  De specifieke kenmerken van basalt, als uitstraling, solide structuur en hardheid maken dit natuurproduct als een niet te evenaren oplossing voor zijn toepassingen, kijkend naar de kosten en kwaliteit op langere termijn.

© 2023 Created by LuNo WEB

Deze website maakt gebruikt van cookies om zo een betere gebruikerservaring te geven.

Accepteren
Weigeren